İçeriğe geç

Asansör Yapmak Zorunlu Mu

Asansör zorunluluğu var mı?

MADDE 34 – (1) İmar planına göre, üç katlı binalarda asansör yeri bırakılması, dört veya daha fazla katlı binalarda asansör bulunması zorunludur. Bodrum katları dâhil, dört veya daha fazla katlı binalarda asansör bulunması zorunludur. Az katlı binalara da asansör konulabilir.

Eski binaya asansör yapımına herkes katılmak zorunlu mu?

Kat maliklerinden her biri, aralarında başka bir anlaşma olmadıkça, asansörün yapım maliyetine, arsa payı oranında katkıda bulunmak zorundadır.

Asansör iptal edilebilir mi?

Kat mülkiyeti yönetimi asansörü kapatmaya karar verebilir. Kat malikleri kurulu asansörde yük taşınmasını yasaklayan bir karar almışsa bu karar karar defterine kaydedilebilir.

Asansör zorunluluğu ne zaman geldi?

2000 yılından bu yana asansör yönetmeliği taslağı üzerinde çok sayıda çalışma yürütülmüştür. 15 Şubat 2003 tarihinde 95/16 EC sayılı asansör direktifiyle uyumlu bir asansör direktifi yayınlanmış ve 1 Mart’ta yürürlüğe girmiştir.

Bina dışına asansör yapılır mı?

Binanın içinde uygun bir alan yoksa asansör binanın dışına kurulabilir. Bu durumda dış mekan alanıyla uyumlu bir dış mekan asansör modeli seçilmelidir. Bunlara genel olarak dış mekan asansörleri denir.

Eve asansör yaptırmak ne kadar?

Konut asansörleri hidrolik veya elektrikli olabilir ve genellikle daha düşük hızlarda çalışır. Konut asansörü fiyatları 2024 yılında 150.000 ila 300.000 TL arasında değişecektir.

Binada asansör kullanmayan aidat öder mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu, Madde 20 C: Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat malikleri, kat mülkiyeti giderlerine, gayrimenkuldeki payları oranında katkıda bulunmak zorundadırlar. Bu, asansör veya merdiven kullanılmasına bakılmaksızın, tüm dairelerin bakım yükümlülüğünden kaçamayacağı anlamına gelir.

Boş daire asansör parası öder mi?

Bu maddeye göre, tüm daire sahipleri dairenin bakım, onarım ve ortak alanlarının masraflarını karşılamak zorundadır. Asansör de bu ortak alanlardan biridir ve bu nedenle zemin katta yaşayan sakinler de asansör masraflarına katkıda bulunmalıdır.

Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?

Detaylara girmeye gerek yok çünkü bir ev sahibi ve apartman yöneticisi olarak asansör ve diğer büyük onarımlar, etiket satın alma ve apartman bakımı ev sahiplerinin sorumluluğundadır. Aylık temizlik, asansör bakımı ve güvenlik görevlileri gibi ödemeler kiracıların sorumluluğundadır. Buna göre ev sahibi ödeme yapmalıdır.

Sonradan asansör yapılır mı?

Binaya asansör takılması, kat malikleri kurulunda sayı ve arsa payı çoğunluğu olan daire sakinlerinin kararıyla, mimari proje uygunsa daha sonra da yapılabilir. Özellikle İstanbul ve Ankara’da 4-5 katlı eski binalarda asansör bulunmaması büyük bir sorundur.

Asansör ömrü kaç yıldır?

Bir asansör, kullanım sıklığına, bileşen tasarımına ve bakım kalitesine bağlı olarak yaklaşık yirmi yıl dayanabilir. Son olarak, onarım maliyetleriyle başa çıkmak asansör sahipliğinin önemli bir parçasıdır. Ancak, asansörler sonunda kullanım ömürlerinin sonuna ulaşır.

Yönetici asansör parası öder mi?

Konut veya site yönetimi, asansör gibi ortak alanların maliyetlerini tüm daire sahiplerine dağıtmalıdır.

Asansör şart mı?

“Plan Alanı İmar Yönetmeliği”ndeki düzenleme, 10 katlı yapılarda her 10 kişi için iki asansör bulunmasını zorunlu hale getirmiştir. Üç katlı müstakil evlerde, yani villa tipi yapılarda asansör zorunluluğu yoktur ancak istenirse yer bırakılabilir ve asansör takılabilir.

4 katlı binaya asansör zorunlu mu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemesiyle daha önce 7 kat ve üzeri binalarda uygulanan “çift asansör” zorunluluğu, artık 10 kat ve üzeri binalarda da geçerli oluyor.

Bina asansör şikayeti nereye yapılır?

27 Ocak 2016 tarihinde yayımlanan Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinin uygulanmasına bağlı olarak ALO 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı kurulmuştur. 2018 yılının ilk beş ayında bu hatta 1.028 çağrı alınmıştır.

Asansör yönetmeliği kaç kattan sonra mecburi?

MADDE 34 – (1) İmar planına göre, bağımsız bölümü olan daireler hariç olmak üzere, üç katlı binalarda asansör bulunması, dört veya daha fazla katlı binalarda ise asansör bulunması zorunludur.

Asansör cezası ne kadar?

Yıllık muayenesi yapılmayan asansörlere mühür takılacak ve alt sınırı 1591 TL, üst sınırı ise 63 bin 819 TL olmak üzere idari para cezası uygulanacak.

Asansör telefon hattı zorunlu mu?

Asansör SOS telefon sisteminin kullanım alanları Asansör kabininde bulunan kişilerin, test/bakım aşamasında kabinde bulunan kişilerin, SOS durumu sırasında makine dairesinde bulunan kişilerin veya asansör boşluğunun dibinde bulunan bir teknisyenin istenmeyen bir durum sonrasında kontrol merkezi, itfaiye veya kurtarma ekibi ile haberleşebilmesi sağlanmalıdır.

Asansör masraflarına her daire katılmak zorunda mı?

Bu sorumluluk daire ve ortak alanların maliyetlerini kapsar. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesine göre, zemin kattakiler de dahil olmak üzere tüm sakinler asansör maliyetlerine katkıda bulunmak zorundadır.

Kaynak: korloff.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir